torstai 31. heinäkuuta 2014

Perhosbaari

Elokuussa vietämme mukavaa perhejuhlaa kun pappani täyttää 80 vuotta. Samalla kertaa juhlistetaan myös isovanhempieni 60-vuotishääpäivää. Elikkä timanttihäistä on kyse. Ongelmaksi muodostui lahjan hankinta, vaikka juhlakutsussa mainittiinkin, ettei lahjoja tai muistamisia tarvitse tuoda. Mitä ostaa vanhuksille, joilla on jo kaikkea tavaraa ylen määrin?

Ratkaisun huomasin erään kerran kävellessäni Tampereen Luontokaupan ohi. Koska sekä mummuni että pappani ovat suuria luonnon ja eläinten ystäviä, kaupan ikkunassa ollut perhosbaari kiinnitti huomioni. Siinäpä oivallinen lahja! Samalla kun perhoset saisivat ruokaa, isovanhempani voisivat ihastella baariin kerääntyviä perhosia. Perhosbaari siis tosiaankin on lintujen ruokintalautaan verrattavissa oleva kapistus. Baariin laitetaaan makeaa nestettä, jota perhoset voivat tulla syömään. Nesteen teko-ohjeet sai lapulla baarin mukana, niitä löytyy myös netistä. Toki joku käsistään kätevä pystyisi itsekin helposti nikkaroimaan vastaavanlaisen.

Ostin siis eilen tuon perhosbaarin ja kuulin samalla kaupan myyjältä, että tänä kesänä on ollutkin erittäin huono perhoskesä. Sen kuultuani havahduin tosiaankin siihen, että en ole kovin montaa perhosta kesällä nähnytkään. Perhosten vähyys johtuu monista eri seikoista: talven, kevään ja alkukesän sääolosuhteista. Lisäruoka siis tulee perhosille enemmän kuin tarpeeseen! Tästä lahjasta ovat siis isovanhempieni lisäksi kiitollisia myös perhoset. :) Jos ei muuten halua ampiaisia ym. pölyttäjiä baariin, voi nesteessä käyttää etikkaa. Tämä kun ei amppareille kelpaa, mutta perhoset eivät etikasta ole moksiskaan.
 
Tässäpä vielä tuo nesteen teko-ohje (nappasin Luotokaupan nettisivuilta):
 
Arkiruokaa perhosille :
1 pullo punaviiniä tai saman verran olutta
2 pakettia hiivaa
2 pakettia sokeria
 
Sekoita aineet kannelliseen astiaan. Älä sulje kantta kokonaan. Anna juoman käydä 1-2 viikkoa. Kastele sieni juomassa ja laita tarjolle baariin. PerhosBaarin aukoista perhoset pääsevät nauttimaan ateriastaan. Juhlaruokaa saat tehtyä helposti lisäämällä joukkoon olutta, fariinisokeria, siirappia tai hunajaa. Voit kokeilla eri vaihtoehtoja. Ruokaa ei kannata heittää pois. Voit jatkaa sitä vaikka kesäjuhlista jääneillä juomilla. Sinun tarvitsee vain pitää huoli käymisestä ja riittävästä sokerin määrästä. Sokeria on riittävästi, kun sitä ei enää liukene nesteeseen. Mikäli ampiaiset ja mehiläiset alkavat liiaksi vierailla, niin lorauta mukaan vähän etikkaa. Ethän juo tätä itse etkä jätä lasten ulottuville.
 

Tässäpä vielä Luonnonsuojeluliiton sivuilta napattu ohje, miten itse väsätä baari perhosille:

- Liuota punaviiniin tai olueen fariinisokeria, siirappia tai hunajaa. Lisää ripaus hiivaa.
 
- Perhoskalja pidetään hengissä lisäämällä siihen silloin tällöin sokeria ja hiivaa.
 
- Imeytä kalja pesusieneen tai rättiin ja laita se pieneen astiaan.
 
- Ripusta astia aurinkoiselle paikalle matalalle puun oksaan.
 
- Syöttinesteen voi suihkuttaa myös pihapuun rungolle.

Ostamastani baarista en valitettavasti voi laittaa tähän kuvaa, koska se paketoitiin jo kaupassa. Mutta tuolta aiemmin linkin takaa voi kurkkaamassa, miltä baari näyttää.

Laitan tähän loppuun vielä kuvan itse askartelemastani onnittelukortista, jonka aion isovanhemmilleni antaa. 

Käytin siis joskus Tiimarista ostamaani valmista korttipohjaa, jonka reunat leikkasin kuviosaksilla. Korttiin painoin Tigerista ostamallani leimasinsetillä (maksoi vain jotain pari euroa!) onnittelut. Lisäksi repäisin palasen vanhasta kirpputorilta ostamastani kirjan sivusta ja liimasin sen korttiin. Tähän vielä päälimmäiseksi kimalteella koristeltu kiiltokuva ja lopuksi nauha rusetille kortin ympärille. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti