maanantai 7. huhtikuuta 2014

Neulontanurkkaus: helppo tupsupipo

Jokin aika sitten neuloin itselleni kivan tupsupipon. Jotenkin tuntuu, että kaupan pipot ja myssyt ovat usein aika piukkoja (pipo on sananmukaisesti kireällä). Kai itselläni on sitten vain iso pää... Haluan siis, että piponi on sopivan väljä ja ulottuu  myös tarpeeksi syvälle päähän suojaamaan korvia.
 
Minulla on tapana hamstrata lankoja alesta ja lankavarastoni pursuaakin jos jonkinmoista kerää. Niinpä olin enemmän kuin riemuissani löydettyäni netistä ohjeen pipoon, johon saisin käytettyä alesta hamstraamaani Novitan Crystal -lankaa. Lisäksi ohjekin oli todella helppo (en ole neulontavirtuoosi, joten mitä helpompi ohje, sen parempi). Pipo neulottiin yksinkertaistetusti kahdella puikolla ensin pitkäksi kaistaleeksi, joka lopulta ommeltiin lyhyistä päistään yhteen. Lopuksi vielä tupsun kiinnitys ja se oli siinä! Tällä tekniikalla myssyä on myös helppo muokata mieleisekseen, kun pituutta ja leveyttä voi hahmottaa ja sovitella kaistaaleena vaivattomasti.
 
Suosittelen kaikkia neulontanoviiseja (toki myös kokeneitakin) kokeilemaan ohjetta rohkeasti. Tosin pipokelit taitavat pian tältä talvelta olla ohi.
 
Ohje on alun perin täältä, kopioin sen vielä teille tähän.
 
Tarvitset:
 
- Novita Crystal 130g (en muista, paljonko itseltäni lankaa kului, olisiko ollut pari kerää) Toki muukin lanka käy, silloin toki silmukoiden määrä ja langan menekki ei välttämättä täsmää.
 
 - 8 mm:n puikot (2kpl). Normaalit puikot siis, ei pyörö- tai sukkapuikkoja.
 
Pipon neulonta:
 
Luo 20 silmukkaa ja neulo ainaoikein -neuletta (=kaikki kerrokset neulotaan oikein) 54 cm tai kunnes kappale on niin pitkä, että se ylettää pään ympäri. Päättele silmukat.
 
Poimi kappaleen toisesta pitkästä sivusta 32 silmukkaa ja neulo 1o, 1n -joustinta 3 cm. Seuraavalla kierroksella vähennä silmukkamäärä puoleen neulomalla koko kerroksen ajan kaksi silmukkaa oikein yhteen. Katkaise lanka noin 30 cm päässä työstä, vie lanka silmukoiden läpi ja kiristä. Vie lanka vielä toisenkin kerran silmukoiden läpi ja päättele se huolella.
 
Ompele pipon sivusauma, eli aloitus- ja lopetuskerrokset (lyhyet sivut) yhteen ja päättele langanpäät.
 
Tupsun tekeminen:
 
Leikkaa kartongista kaksi 8 cm halkaisijaltaan olevaa ympyrää. Leikkaa molempien ympyröiden keskelle pyöreä, halkaisijaltaan noin 3,5 cm oleva reikä. Aseta kartonkirenkaat päällekkäin.
Leikkaa langasta parin metrin pituisia pätkiä ja kierrä niitä tasaisesti renkaiden ympärille. Mitä enemmän kierrät lankaa renkaan ympärille, sitä tuuheampi tupsusta tulee.
 
Kun tupsussa on tarpeeksi lankaa, leikkaa tupsun sivut auki kartonkirenkaiden välistä. Leikkaamisen jälkeen taivuta renkaita hieman erilleen ja kierrä niiden väliin tupsun ympärille pari tiukkaa kierrosta langalla ja tee solmu. Voit jättää langan pitkäksi ja ommella sillä tupsun pipoon. Kiinnitä tupsu pipoon neulalla ompelemalla.
 
 
Toki pipon voisi halutessaan koristella vaikka virkatuin kukkasin, mutta omasta mielestäni ainaoikeunneule  ja paljetit olivat tarpeeksi näyttävä ja mielenkiintoinen yhdistelmä, minkä vuoksi enempiä koristeluja ei enää tarvittu.
 

Mukavia neulontahetkiä! :)




Pipo on siis oikeasti musta eikä harmaa.
Vaalensin kuvaa, jotta ainaoikein -neulos erottuisi paremmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti