keskiviikko 19. maaliskuuta 2014

Hammas(lääkäri)peikko

Kuulun valitettavasti siihen suureen kansanosaan, joka pelkää hammaslääkärillä käyntiä. Tähän kun vielä yhdistetään helposti reikiintyvä hammaslaatu (vai johtuuko helppo reikiintyminen hammasluun laadun sijaan syljestä?), on kombinaatio kaikkea muuta kuin hyvä.
 
Ehkäpä pelkoni on saanut alkunsa lapsuuden huonoista hammaslääkärikokemuksista. Asuessani lapsena maalla, oli ainakin kotipaikkakunnallani kultaisella yhdeksänkymmentäluvulla ihan yleistä paikata reikiä ilman puudutusta. Auts! Näin jälkeenpäin lasten hampaiden paikkaus ilman puudutteita tuntuu ihan järjettömältä ajatukselta! Eipä tarvitse ihmetellä, miksi ihmiset pelkäävät hammaslääkäriä...
 
Opiskeluaikoina pääsin hyödyntämään YTHS:n hammashoitopalveluja. Tässä vaiheessa kun hammastarkastuksista huolehtiminen oli omalla vastuulla, vuosittaisen tarkastuksen sijaan väli lykkääntyi helposti pariksikin vuodeksi. YTHS sentään tarjosi rahoille vastinetta ja puudutustakin tarjottiin. Negatiivisena asiana koin ainoastaan tylyhkön palvelun ja syyllistämisen. Sain aika usein korvat punaisena kuunnella motkotusta eri aiheista "Etkö käytä hammaslankaa joka päivä?!" "Lopeta se napostelu, altistat hampaat jatkuvasti happohyökkäykselle!". En kiistä sitä, eikö hammaslääkärillä olisi ollut hyvä tarkoitusperä saarnassaan, mutta henkilökohtaisesti en ole koskaan uskonut syyllistämiseen motivaattorina.
 
Tänä aamuna siis kun marssin pelonsekaisin tuntemuksin hammaslääkärille, maalailin aikaisempiin kokemuksiini pohjautuvia kauhukuvia. Hävetti jo valmiiksi omien hampaiden viallisuus. Kuinkas ollakaan, omaan nyt ensimmäistä kertaa elämässäni positiivisen hammaslääkärikokemuksen! Käynnistä jäi hyvä mieli. :) Menin yksityiseen hammalääkäriasemaan ja sain onnekseni erittäin herttaisen ja mukavan naishammaslääkärin. Lääkäri puhui ystävällisesti ja selitti aina, mitä oli kulloinkin tekemässä. Poissa oli tylyys ja syyllistäminen. Tunsin oloni ensimmäistä kertaa pelokkuuden sijasta turvalliseksi. Taannuin eräänlaiseen regressioon hoitotuolilla. Heittäydyin avoimena ammattilaisten autettavaksi.
 
Esimmäinen kokemukseni yksityisestä hammashoidosta oli siis mahtava. (joskin olen kuullut, että julkinen hammashoito Tampereella on myös ihan toimiva). Tästä on hyvä lähteä kerryttämään niitä positiivisia kokemuksia.
 

Käynnin päätteeksi "auts!" sanoi vaan lompakko, hih. :)
 
 
 
Kuva: hammasvelho.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti