torstai 22. toukokuuta 2014

Kauhan varressa: Sieni-pestolasagne

Nyt täytyy kyllä sanoa, että olen löytänyt parhaan kasvislasagnereseptin! Tällä viikolla tutkiskelin jääkaapin sisältöä grillausviikonlopun jäljiltä ja ainesten perusteella päädyin testaamaan sieni-pestolasagnea Pirkan sivuilta löytyvällä ohjeella. Lasagnen mahtavan maun suurimpina osatekijöinä ovat ehdottomasti tuoreet herkkusienet (ei kannata pihistellä ja käyttää tölkkiherkkusieniä) sekä laadukas pesto. Itse kokeilin ensimmäistä kertaa Lidlistä ostamaani tuorepestoa, voin sanoa, että tavalliseen virhreään purkkipestoon verrattuna makueroa oli kuin yöllä ja päivällä. Tietysti superreipas kokkailija voi pyöräyttää peston ihan itse.
 
Kokkailimme tätä lasagnea miehen kanssa maanantaina, ja voin siis suositella ohjetta kaikille. Toki lasagne on aina hieman työläs (inhoan valkokastikkeen keittelyä), mutta maku on ainakin tällä kertaa vaivan arvoista.

Tässäpä vielä ohje:

Sieni-pestolasagne

12 kpl (200g) lasagnelevyjä

Sienimuhennos:
3 kevätsipulia varsineen
1 sipuli
2 rs (yht. 400g) tuoreita herkkusieniä
öljyä
1 prk ruokakermaa
1 dl vihreää pestoa
1/2 tl mustapippuria
1/4 tl suolaa

Juustokastike:
3 rkl voita
1 dl vehnäjauhoja
1 l maitoa
suolaa
mustapippuria
2 dl (100g) juustoraastetta
1/2 dl parmesaania raastettuna

Pinnalle:
1 dl (50g) juustoraastetta

 
Pilko sipulit ja kuullota niitä öljyssä. Viipaloi myös sienet ja lisää joukkoon. Sekoittele, kunnes neste haihtuu. Lisää muhennokseen ruokakerma ja pesto sekä mausteet ja hauduttele viitisen minuuttia.
 
Sen jälkeen juustokastikkeen valmistukseen. Sulata kattilassa voi, lisää jauhot ja sekoittele jotta jauhot kypsyvät (varo ruskistamasta jauhoja). Lisää maitoa pienissä erissä samalla vispilällä sekoittaen. Aina kun kastike alkaa sakenemaan, lisää taas lisää maitoa. Jatka, kunnes kaikki maito on käytetty. Anna kiehua miedolla lämmöllä 5 minuuttia. Maista, onko jauhot kypsiä (jos jauhot ovat raakoja, maistuu kastike tietysti raaoilta jauhoilta). Hauduttele tarvittaessa vielä lisää kunnes jauhot ovat kypsiä. Lisää juustoraasteet ja mausteet.
 
Kokoa lasagne voideltuun suorakaiteen muotoiseen vuokaan levittämällä ensin pohjalle kerros juustokastiketta, sen päälle lasagnelevyjä, kerros sienimuhennosta ja juustokastiketta. Jatka näin, kunnes kaikki levyt ja kastikkeet on käytetty. Lopuksi päällimmäisen lasagnelevykerroksen päälle vielä juustokastiketta sekä juustoraasteet. Paista 200 asteisessa uunissa n. 40 min.


Juuri uunista otettu lasukka.

2 kommenttia:

  1. Kuulostaapa herkulliselta! Enpäs ole itse tuorepestosta tiennytkään, täytynee pitää Lidlissä silmät paremmin auki. Liekö ollut pysyvästi valikoimissa, vaiko vain kampanjatuote? Lasagnesta saisi varmasti vielä himpun verran terveellisempää vaihtamalla normilevyjen tilalle pinaatti- / täysjyvälasagnelevyt...
    Itse tein muuten kerran suppilovahvero-vuohenjuustolasagnea, mutta en osannut ottaa huomioon vuohenjuuston suolaisuutta valkokastiketta tehdessäni, joten tuotoksesta tuli aika suolainen. Mutta tämä menee kyllä kokeiluun! :)

    VastaaPoista
  2. Alkuperäisessä ohjeessa oli muuten käytetty juuri noita pinaattilasagnelevyjä. Koska itse tein tämän "mitä kaapista löytyy" -versiona, käytin tavallisia levyjä. Mmmm, suppilovahvero-vuohenjuustolasagne kuulostaa herkulliselta! :)

    VastaaPoista