torstai 15. toukokuuta 2014

Jauhot pöllyää: Perjantaileipomuksia

Viime viikon perjantai oli historiallinen päivä. Yleensä nimittäin olen tuona päivänä aivan poikki ja väsynyt kuluneesta työviikosta. Viime viikon perjantaina kuitenkin olin poikkeuksellisen energinen. Aloinkin heti kotiin tullessani kokkailemaan kivaa iltapalaa perjantain kunniaksi. Tein minipizzoja Maku -lehden ohjeella sekä jälkiruoaksi vielä uusimman Ruoka Pirkan ohjeella mustikkatorttua. Molemmat tuotokset onnistuivat hyvin, ne olivat helppoja ja nopeita tehdä. Innostuin erityisesti mustikkatortusta, joka voisi olla maukas myös vaikkapa vadelmasta tehtynä. Kesällä, kun tuoreita marjoja on saatavilla, kiisselin sijaan voisi ripotella marjoja tortun päälle.
 

Tässäpä vielä ohjeet, miten nuo leipomukset tein:

Minipizzat

Tarvitset:

1 pkt pikkurieskoja (itse käytin perunarieskoja, mutta tavallisetkin rieskat käyvät)
tomaattimurskaa/pyrettä
1 tlk tonnikalaa
1/2 pkt aurajuustoa
1 prk herkkusieniä
1 pss juustoraastetta

Laita rieskat leivinpaperin päälle pellille. Levitä pohjille tomaattimurskaa. Ripottele pinnalle täytteet, lopuksi juustoraaste. Paista 225 asteessa (itse paistoin 250, tuli inan liian tummia) noin 15 minuuttia.
Tarjoa salaatin kanssa.


Mustikkatorttu

Tarvitset:

päällinen:
400g pakastemustikoita
1 1/2 rkl perunajauhoja
3/4 dl sokeria

pohja:
1 pkt Domino minttu -keksejä
75 g voita

täyte:
1 prk kuohukermaa
1 rs maustamatonta tuorejuustoa
3/4 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Aloita tortun valmistaminen mustikkapäällisestä. Laita jäiset mustikat kattilaan ja kuumenna miedolla lämmöllä kunnes neste alkaa erottumaan. Lisää keskenään sekoitetut sokeri ja perunajauhot ja lisää sekoittaen mustikoiden joukkoon. Kuumenna sekoittaen, kunnes kiisseli kuplii. Ota pois levyltä ja jäähdytä vaikkapa kylmää vettä sisältävässä tiskialtaassa.
 
Tee seuraavaksi pohja. Sulata voi ja murskaa keksit. Sekoita keskenään ja painele normaalin piirakkavuoan pohjalle tiiviisti. Laita jääkaappiin jähmettymään.
 
Nyt on vuorossa täyte. Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää joukkoon sokerit sekä maustamaton tuorejuusto.
 
Levitä jähmettyneen pohjan päälle kermatäyte, lusikoi päälle lopuksi jäähtynyt mustikkakiisseli.

Tässä jo puolet mustikkatortusta on syötynä.  Olkoon todisteena myös siitä, että oikeasti oli maistuvaa.

Minipizzat (ne kaksi viimeistä) köllii nätisti vierekkäin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti