sunnuntai 8. marraskuuta 2015

Isäinpäivä

Askartelin isälleni sunnuntaiseksi isäinpäiväksi kortin. Päällystin korttipahvin Tiger -kaupan askartelupaperilehtiön papereilla ja koristelin Tigerista ostetulla pitsinauhalla, jossa oli takana tarranauha. Tuo nauha oli jäänne hääaskarteluistamme. Edullisen hintainen ja tosi kätevä eri askarruksissa! Leimasin Tigerin leimasimella onnittelut (harmi vaan kun i-kirjaimeen oli jäänyt paljon mustaa väriä, mikä näkyi ikävästi) ja teippasin keskelle paperimassasydämen. Paperimassasydämiä tein sarjatuotantona tulevia jouluaskarteluja ja -kortteja silmällä pitäen. Laitanpas tähän alle vielä paperimassasydämien ohjeen, jonka nappasin Kaarnasydän ja sammalkranssi -kirjasta. 

Paperimassasydämet

Ohje:

Revi mattapintaisia (kiiltäväpintaiset paperit eivät käy) sanoma- tai mainoslehtiä tai wc-paperihylsyjä pieneksi silpuksi tilavaan astiaan. Meille ei tule sanomalehtiä, mutta koska ovestamme ei löydy mainostenjakokieltokylttiä, ei pulaa paperista tullut. Istuin tovin jos toisenkin TV:n äärellä vati sylissä paperia repien. Itse asiassa puuha oli todella rentouttavaa!  Kannattaa yrittää silputa paperi mahdollisimman pieniksi paloiksi, koska tällöin paperimasssasta tulee helpommin tasaisempaa. Silppua paperia sen mukaan, kuinka paljon massaa haluat.

Lisää astiaan reilusti vettä. Tarkoituksena olisi, että paperin palat lilluisivat vedessä. Anna veden imeytyä papereihin rauhassa, useimman tunnin ajan tai seuraavaan päivään.

Soseuta paperisuikaleet veteen joko sauvasekoittimella tai sähkövatkaimella. Ainakin itselläni massaa ja vettä oli paljon, jolloin sain vispata massaa todella kauan, ennen kuin rakenteesta tuli tasaista.

Ota siivilä, johon laitat massaa ja valuta ylimääräinen vesi pois. Itselläni massa oli niin vetistä, että kauhaisin pikkusiivilälläni vadista massaa ja valutin vedet pois tiskialtaan yläpuolella.  

Levitä työtasolle (tai vaikkapa uunipellille) leivinpaperi, johon asetat haluamasi piparkakkumuotin. Itse käytin sydänmuottia. Ota massaa siivilästä (itse otin sormin) ja painele ja levitä tasaiseksi kerrokseksi muottiin. Itse  tein muutaman ohuen sydämen (kuten kortissa), mutta valtaosan tein aika paksuiksi, jotta niitä voisi käyttää maalattuina vaikkapa joulukuusenkoristeina. Nosta muotti ja tee uusi sydän viereen. Toimi näin, kunnes kaikki massa on käytetty. Anna sydänten kuivua tai vie ne lämpimään paikkaan kuivumisen nopeuttamiseksi. 

Valmiit paperimassakoristeet voi vaikka maalata ja  koristella kimalleliimalla. Keskelle voisi myös liimata pienen kiiltokuvan. Sydämiä voi liimata kortteihin tai tehdä niistä vaikkapa joulukuusenkoristeita, joululahjapakettien koristeita tai vaikkapa liimata niitä kuumaliimalla kranssipohjaan. Samalla tekniikalla toki voi tehdä koristeiden sijasta ihan paksua paperia, josta voi askarrella kortteja. 

Helppoa ja hauskaa, tätä voi myös tehdä lastenkin kanssa!


Isäinpäiväkortin lisäksi tein tuosta samasta kirjasta pieniä suklaanappeja. Tosin oikeaa suklaata näihin ei tullut vaan kyseessä on enemmänkin kinuski, johon on lisätty mantelirouhetta ja kaakaojauhoa. Näiden valmistaminen oli myös helppoa, aikaa vaatii vain massan keittely sekä nappien kuivuminen. Laitoin nämä isälle lahjaksi pieneen paperipussiin, joka on jääkaapissa säilytyksessä. Suklaanappeihin sopisi varmasti hyvin vaikkapa muutama tippa piparminttuaromia tai appelsiininkuoriraastetta. Tässäpä alla ohje:

Suklaanapit

Ohje:

2 dl kuohukermaa
2,5 dl sokeria
50 g voita
2 rkl kaakaojauhetta (tummaa, leivontaan tarkoitettua)
1 dl mantelirouhetta

Mittaa kattilaan kerma, sokeri, kaakaojauhe ja voi. Keitä keskilämmöllä n. 45 min. Seos on valmista silloin kun pudottaessa pienen tipan massaa kylmäänn vesilasiin, tippa jähmettyy saman tien.

Lisää lopuksi mantelirouhe.

Nosta lusikalla massaa leivinpaperin päälle. Näin muodostuu kauniita pyöreitä nappeja massan levitessä. Anna kovettua ja säilytä valmiit napit jääkaapissa.


Leimaintekstit voisi kyllä olla paremmin keskitettyjä...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti