torstai 5. marraskuuta 2015

Kauhan varressa: Paistettua riisiä, tofua, sieniä ja kasviksia

Olen ollut koko ikäni sekasyöjä, joskin viime vuosina tunsin suurta omantunnon tuskaa lihaa syödessäni. Useamman vuoden ajan ainoa liha, jota söin oli ainoastaan erilaiset nakit, makkarat ja jauheliha. Pihvit, palaliha ja broiler ällöttivät rakenteensa vuoksi. Lopulta pari vuotta sitten suuren askeleen (pieni askel ihmiskunnalle, suuri minulle) ja päätin aluksi kokeilla yhden kuukauden ajan kasvissyöntiä. Kun kuukausi sujui kivuttomasti, päätin jatkaa ruokavalion noudattamista. Söin siis tuolloin kalaa, kanamunia ja maitotuotteita, jotta muutos sekasyöntiin ei olisi heti niin suuri. Tuoreimmat MOT -ohjelman teurastamovideokohun myötä mittani tuli täyteen ja päätin kokeilla vegaanista ruokavaliota. Vegaanisuus oli kiehtonut aiemminkin, mutta en ollut uskaltanut lähteä toteuttamaan ruokavaliota, koska se tuntui niin kovasti erilaiselta ja "vaikealta". Nyt vegaanista ruokavaliota on takana viikko ja olo sekä omatunto tuntuu hyvältä. :) Onneksi asun Tampereella, josta löytyy hyvin erilaisia vegaanisia tuotteita. Itseäni tässä alkutaipaleella on auttanut Vegaanituotteet -sivusto, jossa olen rauhassa omaan tahtiin tutkinut vegaanituotevaikoimia eri kategorioissa.  Oikeutta eläimille -sivustolta on myös mahdollista tilata itselleen ilmaiseksi kasvissyöjän infopaketi, josta on varmasti paljon hyötyä aloittelevalle kasvissyöjälle. Olen myös ahkerasti selaillut Cocochili -vegaaniblogia, jossa on kosolti erilaisia ruoka- ja leivontareseptejä. Liityin myös Facebookissa Vapaamieliset vegaanit -ryhmään, josta saa tarvittaessa vertaistukea ja vinkkejä. Edellä mainituilla sivuilla kannattaa myös vaikka sekasyöjien vierailla, kasvisruokien lisääminen ruokavalioon on aina tervetullutta itse kullekin. Olen itse sitä mieltä, että fanaattisuus, oli se sitten minkä tahansa asian suhteen, on pahasta. Tästäpä johtuen olenkin juuri tuossa Vapaamieliset vegaanit -ryhmässä. Pyrin noudattamaan vegaanista ruokavaliota, mutta maailmani ei kaadu siihen, jos joskus erityistapauksissa lautaselleni olisikin livahtanut vaikkapa maitotuotteita tai liivatetta. Mielestäni tärkeämpää on se, että kukin omista lähtökohdistaan ja omalla tavallaan pyrkii tekemään muutoksia, olivat ne sitten kuinka pieniä tahansa.

Ja nyt itse asiaan, eli varsinaiseen reseptiin. Pippurimylly -blogin kasviskategoriasta löysin maittavan paistetun riisin reseptin, jossa mukana oli tofua ja kasviksia. Tämä olisi varmasti hyvä tapa käyttää ylijäänyt jämäriisi, mutta minä keittelin riisin ihan varta vasten. Kaapistani puuttui lehtikaali, joten pilppusin sen tilalle puolikkaan punaisen paprikan. Paistettu riisiruokiinhan (ja myös nuudeli-) voi heitellä mitä tahansa kaapista löytyy. Tässäpä alla ohje:

Paistettua riisiä, tofua, sieniä ja kasviksia

seesamiöljyä
1 sipuli
2 valkosipulia
3 jumboherkkusientä
250 g parsakaalia
300 g kylmäsavutofua
1/2 paprika
4 dl kypsää riisiä
1 rkl soijakastiketta
1 rkl osterikastiketta 
1 rkl chilikastiketta


Keitä riisi. Pieni parsakaali kukinnoiksi ja keitä kypsäksi. Silppua sipulit ja kuullota ne öljyssä. Lisää joukkoon viipaloidut herkkusienet ja paista, kunnes neste on haihtunut. Lisää joukkoon tofu ja kasvikset ja kääntele hetki. Kaaa lopuksi joukkoon keitetty riisi ja mausta.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti