torstai 11. elokuuta 2016

Kauhan varressa: Vegaaninen kurpitsachili

Viime talvena päätin aloittaa vegaanisen ruokavalion. Olin pohdiskellut asiaa pitkään, oikeastaan jopa vuosikausia. Kerkesin noudattaa ruokavaliota vain reilun kuukauden kun jo muutimme Irlantiin. Aluksi Irlannissa asuimme ensimmäiset kaksi viikkoa hotellissa, jonka ruokalistalta löytyi vain yksi kasvisruoka. Hotelli oli aika syrjässä, joten eipä tullut usein piipahdettua keskustaan ravintoloihin syömään. Niinpä siis hautasin vegaanisen ruokavalion ja siirryin tavalliseen lakto-ovo -ruokavalioon, jota olin aiemminkin noudattanut. Kun vietin kesää Tampereella, osallistuin myös Vegfesteille. Sieltä se kipinä taas syttyi ja ryhdyinkin kesällä taas vegaaniseen ruokavalioon. Vegaaninen ruokavalio onnistui Tampereella hyvin; useista ravintoloista löytyi vegaanisia vaihtoehtoja ja keskustan Ruohonjuuresta ja Vegekaupasta saa paljon eri vaihtoehtoja. Nyt Irlantiin palattua ei ruokavalion noudattaminen olekaan niin helppoa. Ruokakaupoista saa joitakin perusjuttuja, erikoisemmat voin toki tilata nettikaupasta. Harmaita hiuksia aiheuttaa vain ulkona syöminen. Useimmissa ravintoloissa on ylipäätään vain pari kasviruokavaihtoehtoa vegaanisesta puhumattakaan. Suomessa vallitseva vegaaniustrendi ei selvästikään ole ulottunut tänne asti. Yritän siis parhaani mukaan noudattaa ruokavaliotani ja voin kyllä tarvittaessa ravintolassa syödä tavallista kasvisruokaa. Entiseen verrattuna tulen vähentämään ulkona syömistä ja panostaa enemmän kotikokkailuihin.

No niin, nyt itse asiaan. Olen löytänyt jokin aikaa sitten kivan vegaaniruokablogin " Kahvia ja kasvisruokaa ", jonka reseptiarkistosta kokkailin bataattichilin. Tosin varioin reseptiä sen mukaan, mitä aineksia sattui olemaan saatavilla. Päädyin siis ruokakaupasta hankkimaani tarjouksessa olleeseen valmiiksi kuorittuun ja paloiteltuun kurpitsaan (jep, olen laiska) bataatin sijasta. Täytyypä myöntää, että ajatus kurpitsasta tomaattisessa kastikkeessa ei vaikuttanut houkuttelevalta. Eikä chilini ulkonäölläkään ollut kehumista. Mutta maku oli (yllättävän) hyvä, tykkäsin kovasti. Minulla on paha tapa änkeä chiliä joka paikkaan, mutta tässä siitä pitäydyin salsakasatikkeen vuoksi. Kaapin perukoilta löytyi purkillinen tosi kiinteää ja "kuivaa" salsakastiketta, minkä vuoksi lisäsin joukkoon myös purkillisen tomaattimurskaa. Kikherneinä käytin itse keittämiäni herneitä, mutta ne voi korvata mainiosti purkkikamalla.  Söimme chilin riisin kanssa, mutta tämä sopisi vallan mainiosti myös vaikkapa tortillojen täytteeksi. Tässäpä siis ohje, miten oma kurpitsachilini syntyi:

Kurpitsachili

Ohje:

300 g kuorittuja ja paloiteltua kurpitsaa
1 sipuli
4 dl kypsiä kikherneitä
1 prk salsakastiketta
1 prk tomaattimurskaa
100 g pakastemaissia
(1 kasvisliemikuutio)
2 rkl sweet chili -kastiketta
1 tl soijakastiketta
1 tl jeeraa
1 tl paprikamaustetta
1 tl chilijauhetta 
(suolaa)
(tuoretta korianteria)

Kuori ja pilko sipuli. Paista sitä yhdessä kurpitsan kanssa pannulla hetki.

Lisää joukkoon kikherneet ja pavut, salsakastike, tomaattimurska ja maissi ja tarvittaessa kasvisliemikuutio. Keitä kunnes kurpitsa on kypsää.

Lisää lopuksi mausteet ja halutessasi tuoretta korianteria. 



 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti